הנבטה – תחילת חייו של הצמח משלב הזרע
כל צמח מתחיל בזרע. זרע הוא השלב בו הצמח שואף להתרבות ולהמשיך את הגנטיקה שלו.
כשאנחנו רוצים להנביט זרע, אנחנו נעשה זאת בדרך שהכי דומה לתהליך הטבעי.
התנאים החשובים ביותר הם:
-לחות.
-טמפרטורה.
-אור.
ישנם המון טכניקות להנבטת זרעים, וכל אחד ימצא דרך אחת טובה יותר מהשניה לדעתו. אבל באופן כללי
כל הטכניקות עובדות מצוין.
הנה כמה טכניקות נפוצות להנבטה של זרעים:
טכניקות הנבטה – "ישר ולעניין"
השיטה הזו היא הכי נפוצה (ואולי גם הכי קלה) והיא זריעה ישירה בקרקע. בין אם בכוסית מעבר קטנה,
או ישר בעציץ גדול. דרך נוספת היא לזרוע ישירות בקובית צמר סלעים.
טכניקות הנבטה – "השרייה"
בשיטה הזו נשרה את הזרעים בכוס עם מים מזוקקים (אופציונלי) ללא יותר מ24 עד 48 שעות לספיגה מירבית. לאחר זמן מה יבקע הנבט הראשוני ממעטפת הזרע, הוא יראה כמו לשון לבנה קטנה זהו תחילתו של השורש ובשלב הזה נרצה להעביר את הנבט הרך למצע שבחרנו. את הנבט יש לזרוע (בזהירות!) בעומק שלא עולה על פעמיים מגודלו של הזרע, כשתחילתו של השורש (הלשון הלבנה) פונה כלפי מטה.
טכניקות הנבטה – "בין הסדינים"
בשיטה הזו נניח את הזרעים על מצע מגבת נייר או בד לח. את המצע נשים בתוך שקית ניילון, ונניח במקום חשוך עד נביטה. את הנבט הרך יש לשתול כשהוא עוד צעיר, יש לבדוק אחת ליום את מצב הזרעים, עדיף לשתול כש"זנב" השורש לא עולה על סנטימטר אחד. כאן כמובן גם נשתול כשזנב השורש פונה כלפי מטה.
ישנם המון שילובים ושידרוגים להנבטה, שידרוגים שמטרתם היא להקטין לחץ ("סטרס) על הצמח ובכך להגדיל את סיכויי הישרדותו והגדלת הייבול הסופי. כל אחד מוצא לבסוף את הטכניקה שהכי מתאימה לו. הכי חשוב זה תמיד לחשוב מחוץ לקופסה ולא לפחד לשלב שיטות וליצור את תנאי העבודה שנוחים לך.