fbpx

גידול הידרו בבית

גידול הידרו בבית

גידול צמחים ביתי יכול להתבצע באחת מבין מספר דרכים בעזרת מערכת גידול ייעודית "אינדור" שבבסיסה מצע גידול רגיל או הידרופוני. גידול "הידרו" הוא כינוי לגידול הידרופוני שתבצע על בסיס מצע מיוחד שהנו מצע "מנותק" המשמש רק לעגינה של הצמח, בעוד הזנתו מתבצעת דרך תמיסת ההשקיה, שמהווה את יסוד המערכת ההידרופונית. גידול הידרופוני הוא שיטת גידול עתיקה מאוד שהתחילה עוד במצרים הקדומה, וכיום ישנם מגדלים ביתיים ומגדלים מסחריים רבים שעושים שימוש בשיטה זו לגידול רחב היקף של תוצרת חקלאית.

גידול הידרו בבית עושה שימוש בטכנולוגיה מתקדמת אך פשוטה יחסית לתפעול. מערכת גידול הידרופונית בנויה ממיכל אגירה בו נשמרים מי ההשקיה לאחר הכנתם, ממערכת צינורות השקיה שיוצאים מאותו המיכל וכן ממספר עציצים אטומים המחוברים למיכל, בהם קיים מצע עגינה (הידרוטון או מצע פלסטיק קשיח) ובתוכם מתבצעת הזרמת מי ההשקיה באחת מבין מספר שיטות הידרופוניות מקובלות. פעילות המערכת מתמקדת בהזרמת מי ההשקיה ו"הטבעה" או "הטבלה" של שורשי הצמחים במים הללו בתצורת נוזל או טיפות מרוססות. העציצים הללו נקראים בדרך כלל "מיכלים" מכיוון שאין חשיבות רבה למבנה החיצוני או למראה שלהם, ולעיתים רבים הם יהיו מעוצבים כדליים עגולים ולא כעציצים.

המטרה העיקרית של גידול הידרופוני הוא לעשות שימוש בממצאי מחקרים חקלאיים מתקדמים, שהראו כי צמח אינו זקוק למצע פיזי כדי לגדול אלא בעיקר לשני אלמנטים שמספק המצע – הזנה ועגינה – ולהפוך את סביבת הגידול של הצמח לכזו ששמה דגש רק על האלמנטים החיוניים הללו ומתמקדת בהגברת יעילות ורציפות ההזנה באמצעות תמיסת השקיה המכילה מינרלים וחומרים חיוניים אחרים.

עקרונות היסוד עליהם מושתת גידול הידרופוני הן שימוש חכם וחוזר במי השקיה עם מינימום בזבוז, אוטומציה חלקית או מלאה של כל תהליכי הגידול (תאורה, דישון מי ההשקיה וכדומה) על ידי שימוש בטכנולוגיה, חיסכון במקום ובייצור חומרים מזהמים או פסולת, גידול בסיבה מבוקרת שמניבה מקסימום תוצאות מבחינת תפוקת הצמחים, החלפת מצע הגידול "הפרימיטיבי" במצע מעגן שמספק יכולת להזנה אלטרנטיבית ורציפה ללא צורף בייבוש ארוך ושינוי התפיסה לגבי השקיה והזנה שגרתית של צמחים באופן שיוצר אלטרנטיבה חדשה, ירוקה ונקייה. בזכות העקרונות הללו, גידול הידרופוני יספק לרוב תוצאות יעילות ומהירות יותר מאלו של גידול "אינדור" רגיל.

מה היתרונות של גידול הידרו בבית?

מלבד היתרונות שגלומים בעקרונות היסוד של הגידול ההידרופוני והיכולת ליצור סביבת גידול המכילה תנאים אופטימליים לסוגים מגוונים של צמחים, יש לשיטה זו מספר יתרונות נוספים שמבדילים אותה לחיוב שיטות גידול אחרות שמבוססות על מצע פיזי:

  1. חיסכון משמעותי בזמן שנדרש המגדל להשקיע בגידול – האוטומציה של תהליך ההשקיה והאופן בו שאר התהליכים החיוניים במהלך הגידול (מלבד קיצוץ עלים וענפים מתים ו/או שאינם חשופים לאור לאורך זמן) מתבצעים כחלק אינטגרלי מפעילות המערכת, ממזער למינימום את הזמן אותו נדרש המגדל להשקיע בביצוע תהליכי השקיה ותחזוקה כללית של הצמחים.

  2. קיצור מחזור הגידול – היתרון בשיטת ההשקיה ההידרופונית הוא רציפות התזונה שמקבלים הצמחים, שגורמת לזירוז כל תהליכי הצמיחה והפריחה שלהם. תזונה רבה ורציפה יותר גורמת לצמחים לסיים את מחזור הגדילה כולו ולהניב תפוקה (פירות/פרחים) בזמן קצר יותר לעומת גידול על מצע פיזי.

  3. מעקב מדויק אחרי מדדים – הניטור שמתבצע כחלק אינטגרלי מהפעלת מערכת הידרופונית, הן במהלך הכנת מי ההשקיה והן בעת מדידות ביניים שיש לבצע לאחר הכנתם הראשונית, מאפשר למגדל לדעת בקלות את כלל המדדים המדויקים שרלוונטיים לגידול הצמחים, ולחשוף תקלות וליקויים באופן מהיר יותר.

  4. אין צורך במערכת ניקוז תחתית – גידול הידרופוני מתבצע בתוך עציצים אטומים שנועדו להכיל ולהזרים את המים באופן קבוע, שלא כמו עציצי פלסטיק רגילים שמיועדים להכיל אדמה ולכן מחוררים בפתחי ניקוז. האיטום של המערכת ההידרופונית מעניק למגדל "פטור" מצורך במערכת ניקוז בתחתית אוהל הגידול, משום שאין חשש לנזילות כל עוד המערכת עובדת באופן תקין ולא נגרם לה נזק פיזי.

  5. התפתחות שורשים מואצת וצורך בפחות מקום – התפתחות השורשים במערכת הידרופונית מתבצעת באופן מהיר ומסועף יותר לעומת גידול במצע אדמה, ואותם השורשים דורשים פחות מקום כדי להצליח לספוח את הכמות החיונית של חומרי תזונה להם הצמח זקוק. מסיבה זו, צמחים הגדלים במערכת הידרופונית יהיו גדולים יותר בזמן שמערכת השורשים שלהם תהיה קטנה יותר, ולכן בשיטה זו נדרש פחות נפח בעציץ הגידול לעומת גידול "אינדור" רגיל.

מה כוללת מערכת גידול הידרו ביתית?

מערכת הידרופונית לגידול צמחים יכולה להיות מערכת בסיסית ביותר שמתאימה לגידול של עציץ בודד או להיות מורכבת ממספר עציצים ביניהם מחבר מאגר מים מרכזי. כדי להרכיב מערכת גידול הידרו ביתית שמתאימה לצרכים שלכם, יש להתייעץ עם מומחה בחנות ההידרופוניקה אליה בחרתם לפנות כדי לרכוש את הציוד.

ככלל, מערכת הידרופונית מורכבת מהאלמנטים הבאים:

  1. עציצים/מיכלים אטומים – מיועדים להכלת הצמחים ועגינתם על ידי מצע הידרוטון (כדוריות חימר קשיחות – מצע אינרטי שאינו פעיל בתהליכים הכימיים הנוצרים בתמיסה) או מצע פלסטיק קשיח המורכב על גבי גוף המיכל. מיכלים אלה קיימים בגדלים שונים ויש להתאים אותם לגודל הצמח הרצוי וכן למאפיינים הכלליים של חלל הגידול כמו גודלו וכמות הצמחים שאמורה לגדול בתוכו.

  2. מיכל אגירה – במקרה של מערכת מרובת עציצים, כל העציצים יהיו מחוברים דרך צינורות למיכל אגירה מרכזי, בו יתבצעו הכנת מי ההשקיה ופיזורם לעציצים. מיכל אגירה הוא לא חובה, בעיקר במקרה של עציץ בודד, אך לרוב הוא יהווה את האלמנט המרכזי במערכת מרובת עציצים.

  3. מי השקיה מחזוריים – מערכת הידרופונית עושה שימוש במי השקיה באופן מחזורי ולא מנצלת אותם רק להשקיה בודדת שנספגת וניגרת החוצה מהצמח כמו בגידול על מצע רגיל. מי ההשקיה הם חלק אינטגרלי מהמערכת, והם מאוחסנים במיכל האגירה או בתוך עציצי המערכת עצמם, אם מדובר בעציצים שמהווים מערכת סגורה.

  4. מדד השקיה (סימון מים) – במערכת הידרופונית יש תקרה מקסימלית וגם רף מינימלי לכמות המים שחייבת להיות במערכת לצורך פעילותה התקינה. סימון זה מתבצע לרוב באמצעות מצוף שמוצב בתוך מיכל האגירה בו מצויים מי ההשקיה, אותו ניתן לראות בקלות בעין.

  5. חומרי דישון – מי ההשקיה לא יכולים להיות שלמים בלי חומרי דישון והזנה, אשר בעת גידול הידרופוני מהווים את המקור היחיד לחומרי תזונה אליו חשופים הצמחים. גידול הידרופוני לא יכול להתבצע ללא חומרי דישון, ולכן הם נחשבים לחלק אינטגרלי מכל מערכת הידרופונית.

  6. צנרת תעבורת מים – במערכות מרובות עציצים תהיה מערכת צינורות שאחראית על תעבורת מי ההשקיה בין האלמנטים השונים ולעיתים גם בתוך העציצים עצמם, לצורך פיזור מקסימלי של מי ההשקיה.
צריכים עזרה?