fbpx

אור

אור

אור השמש ותאורה מלאכותית לגידול צמחים

בטבע, השמש שוטפת את כדור הארץ בקרניה כבר מליוני שנים. מדענים מעריכים שהצמחים היבשתיים הראשונים על פני הכדור הופיעו לפני יותר ממיליארד שנה והם ככל הנראה התפתחות של אב קדמון יחיד שמוצאו מהאצות הירוקות (green algae).

הצמחים היבשתיים הראשונים הופיעו רק לפני כ 500 מיליון שנה. הרבה הרבה הרבה לפני זה כבר היו כאן אורגנייזמיים פוטו-אוטו-טרופיים (photo auto troph) שהתפתחו על היבשה והיו מסוגלים
להשתמש באנרגיית השמש ופחמן דו חמצני כמקור פחמן…. מבולבלים?! תכף נעשה סדר….

צמחים משתמשים באלמנטים מהסביבה כדי לשרוד. אור, חמצן, פחמן דו חמצני, ומינרלים.
אור השמש מספק את כל צורכיהם של כל הצמחים על הפלנטה, אורכי גל מסויימים מעודדים צמיחה ואחרים מעודדים פריחה תלוי בזוית של השמש בהתאם לעונות השנה ומיקום כדור הארץ ביחס למיקום השמש.
לגדל צמחים תחת אור השמש זה תנאי אידאלי לתנובה עשירה ואיכותית, אין שני לשמש. צמחים תחת אור השמש מפתחים "עור" עבה יותר, וגדלים למקסימום האפשרי מבחינה גנטית. תמיד נעדיף לעבוד תחת אור השמש, אבל לעיתים ומסיבות רבות אין לנו את היכולת הזאת אז אנחנו חייבים להשתמש בתאורה מלאכותית בכדי לשמור על הצמחים שלנו מאושרים ובריאים.

תאורה מלאכותית – האפשרויות

הנורות בהן נשתמש הן נורות אשר מספקות את הספקטרום הנכון להתפתחות הצמח בכל שלב ושלב. נורות לחץ גבוה כמו מטל הלייד (MH) והיי פרשר סודיום (HPS) מספקות יחד ספקטרום מלא ואידאלי להתפתחות הצמח, מטאל הלייד (MH) נוטה לגלי אור בתחום הכחול ירוק של הספקטרום, טווח זה יעיל מאד לשלב הצימוח.

הוא אחראי לצפיפות קשרי ענפים גבוהה, וכך אנו מקבלים צמח בעל פוטנציאל יבול גדול יותר. סודיום בלחץ גבוה (HPS) נוטה לגלי אור בתחום האדום כתום של הספקטרום. טווח זה יעיל מאד לשלב ההבשלה והפריחה של הצמח. ישנן מנורות HPS משולבות שקיים בהן גלי אור מהתחום הכחול ירוק והן נקראות דואל ספקטרום
dual spectrum) נורות אלה משמשות לאורך כל מחזור הגידול ומבטלות את הצורך בלהחליף מנורה לכל שלב.

למרות החיסרון הבולט של נורות בלחץ גבוה (חום שמוקרן אל הצמחים ולחלל הגידול ונדרש לפנותו על ידי מערכות איוורור וקירור) נורות לחץ גבוה הן הנורות הטובות ביותר כיום לגידול צמחים. הן באות במגוון וולטז'ים למגוון של שימושים, כשהפקטור החשוב ביותר הוא כיסוי.

אנחנו נבחר מנורה לפי גודל החלל אותו אנחנו רוצים לכסות, אם נשתמש בנורת 150W לשטח של 120X120X200 לא נקבל עוצמה מספקת כיסוי וחדירת אור אל החלקים הפנימיים של חופת העלווה. משמע, לא נקבל את כמות האור שהצמח זקוק לו כדי למצות את הפוטנציאל הגלום בו.

הנחיות מומלצות לתכנון תאורה – גידול הידרו

– נורות 150w יתאימו לשטח גידול של 0.6 מטר רבוע

– נורות 250w יתאימו לשטח גידול של 0.8 מטר רבוע

– נורות 400w יתאימו לשטח גידול של 1 מטר רבוע

– נורות 600w יתאימו לשטח גידול של 1.2 מטר רבוע

נורות כמו T5 (פלורסנט) ו-CFL (פלורסנט קומפקטי) קיימות בטווחי ספקטרום של "לבן חם" "לבן קר" ואור יום (day lihgt).

נורת לבן קר נוטה לגלי אור בתחום הכחול ירוק של הספקטרום ויעילה בדרך כלל להנבטת זרעים, ייחורים ואמהות. יעודי לשלב הצימוח של הצמח. נורת לבן חם נוטה לגלי אור בתחום האדום כתום של הספקטרום ויעילה לשלב ההבשלה או ההפרחה של הצמח. יעשה בה שימוש בלעדי או כתוספת אור לחלל עם תאורה מסוג אחר, או כתוספת אור בחממות.

שימוש בתאורת LED לגידול הידרו

תאורת הלדים תופסת תאוצה בשנים האחרונות, ויש המדווחים  על הצלחה גדולה איתם. הדיעות חלוקות לכאן ולכאן, אך הטכנולוגיה רק הולכת ומשתפרת עם השנים ואנחנו יכולים לראות גופי לד מתקדמים,  שמייצרים מעט חום, צורכים מעט מאד חשמל, ונותנים עבודה רצינית מבחינת עמידות הרכיבים ואיכות הספקטרום לאורך זמן העבודה.

לדוגמא: נורות לחץ גבוה נדרש להחליף אחת לחצי שנת עבודה רצופה, משום שאיכות הרכיבים במנורה ירדה ולכן גם איכות התאורה יורדת בהדרגה עם הזמן .בנורות הלד לעומת זאת אורך חיי הנורה הינו אין סופי במונחי הידרופוניקה ( 50.000 שעות עבודה בנורות האיכותיות)תאורת לד משמשת בעיקר לכיסוי חללים קטנים או משורשרות אחת לשניה בטור לחללים גדולים, החיסרון הבולט הוא המחיר. אז למי שיכול להרשות לעצמו מוצר איכותי, המוצר הזה בהחלט יכול לתת עבודה.

לסיכום בחירת התאורה תעשה בהתאמה לדרישות החלל והלקוח.

צריכים עזרה?