fbpx

תאורה לגידול הידרו

תאורה לגידול הידרו

גידול צמחים ביתי במערכת הידרופונית (באנגלית Indoor Hydro) הוא גידול שמתבצע על מצע הידרופוני "מנותק" – מצע העשוי מחומר שאינו מתכלה או מגיב עם חומרים כימיים ואורגניים, כמו למשל חימר או פלסטיק, אשר משמש רק לעגינה של הצמח. על מצע הידרופוני, ההשקיה וספיגת חומרי התזונה מתבצעת בצורה ייחודית מכיוון שמי ההשקיה מוזרמים אל שורשי הצמחים באופן מחזורי ורציף תוך הזנה מתמדת שלהם בחומרי תזונה חיוניים שמעורבבים במי ההשקיה, אך שאר תנאי הגידול והציוד הנדרש לצורך קיומם נשארים יחסית זהים למערכת גידול רגילה.

מערכת הידרופונית בנויה ממיכל אגירה, בו נשמרים מי ההשקיה לאחר הכנתם, ממערכת צינורות השקיה שיוצאים מאותו המיכל וכן ממספר עציצים אטומים המחוברים למיכל, בהם קיים מצע (הידרוטון או מצע פלסטיק קשיח) המעגן את הצמחים ומערכת פנימית שמבצעת את הזרמת מי ההשקיה באחת מבין מספר שיטות הידרופוניות מקובלות. מלבד המערכת עצמה, שאר ערכת הגידול עדיין נדרשת לצורך הקמת החלל הביתי לתחילת הגידול, אך החלק החשוב ביותר הוא התאורה, שמספקת לצמחים אל האלמנט היחיד שהמערכת ההידרופונית לא יכולה לספק להם – אור, שהוא אלמנט חיוני בקיום תהליך הפוטוסינתזה שמקיים את חייהם של הצמחים.

תאורה לגידול הידרו

תאורה המשמשת לצורך גידול במערכת הידרופונית ('גידול הידרו') היא תאורת גידול צמחים רגילה המשמשת גם בעת גידול של צמחים במערכת "אינדור" רגילה. תאורה זו תהיה תאורה המבוססת על אחד משלושה סוגים עיקריים של תאורת גידול למערכות ביתיות:

  1. מנורות LED – תאורה מתקדמת שאינה מחממת את חלל הגידול כמו תאורה רגילה, אך הנה בעלת ספקטרום אור רחב יותר, שמעניק לצמחים יותר ערך תאורה לו הם זקוקים.

  2. מנורות HPS (לחץ גבוה) – מנורות גידול "קלאסיות" שאמנם מתחממות מאד אך מניבות תוצאות מצוינות. מנורות HPS קיימות במגוון הספקים ובשתי תצורות עיקריות: רפלקטור פתוח או סגור.

  3. מנורות פלורסנט (CFL) נורות ייעודיות לגידול יעילות מאוד בשלב הגידול הראשוני (שלב הצימוח 18 שעות אור), אך פחות יעילות בשלב הפריחה יתרונן שאינן פולטות חום וניתן להצמידן לצמרות הצמחים, הן פשוטות להפעלה ואינן מחיבות מערכת השנקה לצורך חיבור לחשמל. כמו כן, מחירן של נורות אלו זול ביחס לשאר האלטרנטיבות.

כל סוגי מנורות הגידול הללו מיועדות כדי לחקות את אור השמש ולהוות תחליף עבור הצמחים שיסייע לקיום תהליך הפוטוסינתזה, במהלכו נוצרים חומרי תזונה החיוניים לקיום חייו של הצמח.

הספק של נורת הגידול נמדד לפי יחידת וואט (בין 250 ל-1000 וואט לנורה) ועוצמת האור הנפלטת ממנה נמדדת לפי יחידות מידה לומן. לפי גודלו של חלל הגידול, נקבעת הדרישה לכמה לומן זקוקים הצמחים, כאשר רמה זו משופעת גם מסוג הצמחים. מלבד נורת הגידול עצמה ישנם עוד שני אלמנטים חיוניים שמרכיבים יחדיו את מערכת התאורה הנדרשת לחלל גידול ביתי: רפלקטור עם בית נורה שממקד את האור עבור הצמחים, ומשנק המחבר את הרפלקטור ודרכו את הנורה לחשמל (מלבד נורות CFL). שלושת המוצרים הללו – נורת גידול, רפלקטור ומשנק – נמכרים יחדיו בתור "ערכת תאורה" ושלושתם חיוניים כדי להתקין תאורה בחלל הגידול שלכם.

תכנון והתאמת תאורה לגידול הידרו

תהליך התכנון וההתאמה שבסיומו יידע המגדל איזו תאורת גידול תותקן בחלל הגידול שלו, צריך להתבצע לפי 2 פרמטרים עיקריים:

  1. גודל חלל הגידול (נפח תלת מימדי, נמדד ביחידות קוב)
  2. מערכת האוורור והמיזוג שקיימת בחלל הגידול
  3. פרמטר משנה: עוצמת הזרם החשמלי שקיימת בחדר (נמדדת לפי יחידות 'אמפר')

הקריטריונים אליהם צריך להתייחס בעת תהליך התכנון הם קריטריונים שחשוב להבין כדי לנתח באופן נכון את יעילותה ועוצמתה (נמדדת לפי לומן/וואט) של נורת גידול מסוימת. אלו הקריטריונים לגבי תאורה לגידול הידרו:

  1. שטח כיסוי – לכל מנורת גידול יש שטח כיסוי יעיל ואופטימלי שנגזר מהתפוקה שלה. שטח כיסוי של מנורת 600 וואט הוא 1 מ"ר (ב-92 אלף לומן) כאשר נורת 1000 וואט תכסה באופן יעיל שטח של 1.5 מ"ר (ב-140 אלף לומר) כאשר היא תלויה באופן נכון. שטח כיסוי גדול מדי למנורה יניב ספיגת אור נמוכה לכל צמח בנפרד.

  2. כמות אור מול כמות חום – מנורה בעלת הספק גבוה מתחממת יותר ופולטת חום רב יותר לחלל, ולכן מלבד שטח הכיסוי חשוב להתחשב גם במרחק התלייה של המנורה מעל ראשי הצמחים. בעוד מנורת 600 וואט צריכה מרווח של 30-40 ס"מ, מנורת 1000 וואט צריכה לפחות 70 ס"מ של מרחק ביטחון במטרה למנוע 100% ממקרי שריפת הקצוות.

  3. אוורור וקירור מקביל שנדרש – בהתאם לכמות החום שנפלטת מנורת הגידול, נדרשת כמות גדולה יותר של אוויר (עדיף מקורר) שמוזרמת על פני הצמחים שמתחת למנורה. כדי לשפר את האוורור והקירור ניתן להשתמש ברפלקטור סגור (Cool Tube) שמונע מחום לצאת החוצה אל חלל הגידול ומפנה אותו החוצה דרך מערכת האוורור.
צריכים עזרה?