fbpx

למה הידרו?

למה הידרו?

גידול צמחים ביתי אפשר לבצע במספר דרכים שונות, שנבדלות זו מזו בעיקר במצע הגידול עליו גדלים הצמחים ובציוד שמשמש לגידולם. בכל הדרכים הללו, גידול ביתי מכונה גידול "אינדור" (באנגלית Indoor), אך גידול "הידרו" הוא כינוי לגידול שמתבצע על מצע הידרופוני "מנותק" – מצע עשוי חומר שאינו מגיב עם חומרים כימיים ואורגניים, המשמש רק לעגינה של הצמח. מצע הידרופוני, שלא כמו מצע אדמה, אינו מספק לצמח הזנה דרך ספיגת חומרי תזונה שנספגו במצע לאחר ההשקיה, משום שבמערכת הידרופונית מי ההשקיה, שמהווים את יסוד המערכת, מוזרמים אל שורשי הצמחים באופן מחזורי ורציף תוך הזנה מתמדת שלהם בחומרי תזונה חיוניים שמעורבבים במי ההשקיה.

כיום יש לא רק מגדלים ביתיים אלא גם מגדלים מסחריים שמגדלים תוצרת חקלאית מגוונת – מפירות וירקות עד צמחי מרפא ותבלינים אקזוטיים – על בסיס מצע הידרופוני מנותק. מערכת הידרופונית בנויה ממיכל אגירה, בו נשמרים מי ההשקיה לאחר הכנתם, ממערכת צינורות השקיה שיוצאים מאותו המיכל וכן ממספר עציצים אטומים המחוברים למיכל, בהם קיים מצע (הידרוטון או מצע פלסטיק קשיח) המעגן את הצמחים ומערכת פנימית שמבצעת את הזרמת מי ההשקיה באחת מבין מספר שיטות הידרופוניות מקובלות. בשיטה הידרופונית, החומרים המזינים מוזרמים אל שורשי הצמח בצורה מלאכותית דרך מי ההשקיה, ולכן ניתן לגדל בשיטה זו כמעט כל צמח בסביבה אופטימלית.

אז למה הידרו? בגלל התוצאות! גידול הידרו בבית עושה שימוש בטכנולוגיה מתקדמת אך פשוטה יחסית לתפעול, באמצעותה הצמחים מקבלים את תנאי הגידול האופטימליים להם הם זקוקים. סביבת הגידול האופטימלית ותהליך ההזנה הרציף יוצרים יחד תהליך גידול מואץ בצורה משמעותית שמפיק בסיומו תוצאות טובות יותר מאלו המופקות באמצעות גידול במערכת רגילה ללא מצע מנותק או השקיה רציפה. פעילותה של מערכת הידרופונית מתמקדת בהזרמת מי ההשקיה באופנים שונים שיוצרים "הטבעה" או "הטבלה" של שורשי הצמחים במים, בתצורת נוזל או טיפות מרוססות, ומגדילים את ספיגת חומרי התזונה בשורשי הצמיחה.

עקרונות היסוד של גידול הידרו הם: אוטומציה שחוסכת עבודה למגדל, שימוש חכם וחוזר במי השקיה שיוצר מינימום בזבוז ומקסימום תוצאות, שימוש בטכנולוגיה לצורך פתרון ומניעת בעיות ועיכובים, חיסכון בייצור פסולת שנוצרת ממצע גידול פיזי ויכולת הזנה רציפה ללא צורף בייבוש ארוך בזכות העקרונות הללו, גידול הידרופוני מספק למגדל תוצאות יעילות ומהירות יותר מאלו של גידול "אינדור" רגיל, והופך אותו למשתלם יותר בכל היבט פרקטי של הגידול מלבד הטיפול בצמחים עצמם, שנשאר זהה.

מה היתרונות של גידול הידרו בבית?

מלבד היתרונות שגלומים בעקרונות היסוד של הגידול ההידרופוני והיכולת ליצור סביבת גידול המכילה תנאים אופטימליים לסוגים מגוונים של צמחים, יש לשיטה זו מספר יתרונות נוספים שמבדילים אותה לחיוב שיטות גידול אחרות שמבוססות על מצע פיזי:

יתרון נוסף של הידרופוניקה בא לידי ביטוי בכך שניתן לגדל הידרו בצפיפות רבה תוך כדי חיסכון בשטח גידול ועדיין להשיג תוצאות איכותיות. כיוון שהשיטה בנויה על מערכת מים סגורה, היא גם נחשבת לחסכנית מאוד בצריכת המים לעומת החקלאות המסורתית.

  1. חיסכון משמעותי בזמן שנדרש המגדל להשקיע בגידול – האוטומציה של תהליך ההשקיה חוסך למגדל זמן רב, וכך גם האוטומציה של תהליכים נוספים שניתן לבצע במערכות הידרופוניות מתקדמות כמו למשל ערבוב הדשן והכנת תמיסת ההשקיה. מלבד קיצוץ עלים וענפים מתים ו/או שאינם חשופים לאור לאורך זמן, לא נשאר למגדל הרבה מה לעשות במערכת הידרופונית איכותית.

    כמו כן, גידול הידרו חוסך מקום כיוון שניתן לגדל מספר רב יותר של צמחים על אותו השטח ולהשיג תוצאות איכותיות, ולכן רק לא זמן נחסך בשיטה זו אלא גם מקום פיזי שתופס חלל הגידול.

  2. מניעת מחלות ומזיקים – גידול הידרופוני מניב לרוב תפוקה של צמחים בריאים יותר שמותקפים על ידי פחות מזיקים ומחלות, בעיקר מכיוון שהוא מתבצע במערכת אטומה שאינה מכילה מצע עליו יכולים להתהלך ולהתפתח חרקים מסוגים שונים. מסיבה זו, למגדל נחסך לא רק זמן רב אלא גם סיכון רב של נבילת היבול או הרס חלקי שלו.

  3. קיצור מחזור הגידול – שיטת ההשקיה ההידרופונית מניבה רציפות תזונה, שגורמת לזירוז כל תהליכי הצמיחה והפריחה במהלך מחזור הגידול. תזונה רבה ורציפה יותר גורמת לצמחים לסיים את מחזור הגדילה כולו ולהניב תפוקה (פירות/פרחים) בזמן קצר יותר לעומת גידול על מצע אדמה, וחוסך למגדל זמן רב בין מחזור למחזור לעומת גידול בשיטה רגילה.

  4. התפתחות שורשים מואצת וצורך בפחות מקום – התפתחות שורשי הצמחים מתרחשת באופן מואץ במערכת הידרופונית, וכן מתפתחות בשיטה זו מערכות שורשים מסועפות יותר לעומת גידול במצע אדמה. כמו כן, השורשים שמתפתחים במערכת הידרופונית דורשים פחות מקום כדי להצליח לספוח את הכמות החיונית של חומרי תזונה להם הצמח זקוק, ולכן פוטנציאל הגדילה שלהם רב יותר, בו בעת שמערכת השורשים שלהם תופסת פחות מקום בעציץ ויש סיכוי קטן מאד שהיא תגיע למיצוי מקסימלי שלו שיביא להיחנקות של השורשים מפאת חוסר מקום.

    לרוב, צמחים עם מערכת שורשים מסועפת יותר, שמסוגלים לספוח יותר חומרי תזונה באותו פרק זמן, יניבו תפוקה (פירות/תפרחת) רבה ואיכותית יותר, מה שמגדיל את הרווח למגדל לעומת גידול במערכת רגילה.

  5. מעקב מדויק אחרי מדדים – הניטור שמתבצע כחלק אינטגרלי מהפעלת מערכת הידרופונית, הן במהלך הכנת מי ההשקיה והן בעת מדידות ביניים שיש לבצע לאחר הכנתם הראשונית, מאפשר למגדל לדעת בקלות את כלל המדדים המדויקים שרלוונטיים לגידול הצמחים, ולחשוף תקלות וליקויים באופן מהיר יותר. כחלק מיכולת המעקב המדויק, יש לציין כי מערכת הידרופונית חוסכת למגדל חומרי דישון מיותרים ועזרת למחזר ולמקסם את מיצוי חומרי הדשנים בכל "סיבוב" בו מוזרמת תמיסת ההשקיה.

  6. יכולת גידול אנכית ומודולציה גבוהה – מערכות הידרופוניות מאפשרות לגדל צמחים באופן אנכי, אחד מעל השני בתוך "עמודים" או "גלילים" המשמשים לגידול של מספר צמחים רב במקביל. מערכות הידרופוניות קיימות בעיצובים רבים שמאפשרים מודולציה מלאה של חלל הגידול וצרכי התאורה והאוורור שלו.
צריכים עזרה?